יום שישי, 15 במאי 2009

אורגניטיפ 5: מה בין קומפוסטר לערימת קומפוסט

מה בין 'קומפוסטר' ל'ערימת קומפוסט'
(אורגניטיפ 5 / אביב 3 / קומפוסט 3)

האם ידעתם ש.. משפחה ממוצעת 'מייצרת' בשנה כ 1 טון ! של 'זבל אורגני'.
הזבל האורגני הוא כ 20-40% מ'תוצר הזבל' של משפחה ממוצעת
יש לכם קומפוסטר? מפלסטיק?
אתם מפיקים ממנו קומפוסט?
כמה זמן נמשך המחזור מרגע הפסקת הכנסת חומר חדש לקומפוסטר ועד לאיסוף קומפוסט מוכן, שחור, פריך ומהביל?
חצי שנה? שנה?
הידעתם שבערימת קומפוסט המונחת על האדמה, בצורה טבעית, תהליך הקומפוסטציה הרבה יותר מהיר?
מרגע הפסקת הכנסת 'חומר חדש' לערימה ועד להבשלתה המלאה, לוקח כ.. חודש ימים בלבד!
כן, זה לא 'נס' אלא תהליך טבעי שאת התהליכים המתחוללים בו יש ללמוד וכן לדעת איך לתת לערימה את התנאים המיטביים כדי להחיש את התהליכים הטבעיים שלהם אחראים כל אותם 'ידידנו הטובים', כל אותם חיידקים ופטריות עובש הטורחים יום ולילה בביצוע של 'פרוק משני' של החומרים האורגנים שהוכנסו ל'ערימת הקומפוס'. כל זאת, מבלי להוריד מכבודם של האורגניזמים הלוקחים חלק ב'פרוק הראשוני' - שלשולים, חשופיות, שבלולים, חלזונות, טחבייות, צבתנים ועוד יצורים שונים שהמאכל האהוב עליהם הוא חומר צמחי/אורגני, חצי רקוב.
אותו מתקן פלסטיק, הנקרא "קומפוסטר" אינו "'מתקן פלאים''היודע לייצר קומפוסט לבד. הוא חייב להיות מוצב על האדמה החשופה, כדי ששארייות נוזלים יספגו ע"י האדמה ומיגוון יצורי האדמה, יוכלו להגיע ולהיכנס פנימה ולעבוד על החומר הצמחי שבפנים
החיסרון שבקומפוסטר / מיכל פלסטיק, הוא בעובדה ש..אין כל אפשרות לבצע 'עירבוב' של החומרים בצורה רוטינית, פעם בשבועיים או חודש, כדי להפוך את ה'ערימה' לערימה הומגנית.
לקומפוסטר שלכם, יש מן הסתם פתח עליון להכנסת החומר האורגני מהגינה או מהמטבח וכן, מן הסתם, גם פתח אחד או 4 פתחים בקרקעית. הפתח התחתון לא נועד להוצאת קומפוסט מוכן ! ממש לא! תפקידו של פתח זה הוא להוציא חומר 'ותיק' ולהוסיפו לקומפוסטר מהפתח העליון וכך, לכאורה לערבב את החומרים שבתוך המיכל. שיטה מאוד איטית ומסורבלת
ונקודה למחשבה – מדוע הקומפוסטרים נבנו בצורת 'חרוט' או 'פירמידה'?! חישבו על כך
ראובן אורן

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה